V prvotnej Cirkvi bola vzájomná pomoc a spolupatričnosť samozrejmosťou majúc pred očami slová a príklad Ježiša Krista, ktorý okrem lásky a pomoci blížnym povzbudzoval tých, ktorí uverili, aby si otvorili srdce a milosrdenstvo pre každého človeka bez rozdielu, pretože sme stvorení na obraz Boží a Boh miluje všetkých bez rozdielu. Cirkev sa rozšírila do celého sveta pod vplyvom Ducha Svätého a iste aj my sa snažíme napĺňať odkaz Krista ako najlepšie vieme. V súčasnosti sme svedkami úpadku viery a hodnôt na Európskom kontinente, čo nás núti zmeniť svoj život, hodnoty a obrátiť sa k Bohu. Na kontinente Južnej Ameriky sa odohráva čosi opačné - viera nezadržateľne expanduje, hlad po Kristovi je obrovský, misionárov a prostriedkov na evanjelizáciu je veľmi málo. Tu badať kontrast - u nás je prostriedkov relatívne veľa, no záujem je menší, tam je záujem veľký, no skoro žiadne prostriedky. To je jeden z dôvodov prečo vytváramje aktivity, ako pomôcť Cirkvi na kontinente Latinskej Ameriky - Guatemale. Naši bratia v Kristu nás potrebujú. Ďakujeme vám za akúkoľvek  vašu pomoc a podporu tohto projektu. Nebude sa o tom písať v médiach, ani nedostanete verejné ocenenie, no Boh vidí každého darcu a odplatí mu stonásobne.

Ako sme pomáhali doteraz

Už dva roky sa konajú rôzne podujatia, výťažky ktorých posielame na misiu Tamahu a z ktorých sa hradí školné nemajetným indiánskym deťom. Na Slovensku berieme školu ako nepríjemnú povinnosť, no ak v Tamahu niekto chodí do školy, je svetlou výmimkou. Nie že by sa deťom nechcelo učiť, no nemôžu si ju finančne dovoliť a pritom jeden šk. rok stojí len 500 Sk! S mládežníckou skupinou pri kapucínoch v Bratislave sme pre tento účel preto usporiadali niekoľko akcii, spomedzi ktorými najvýraznejšia je tanečné predstavenie skupiny ALMA s premietaním fotografií zo života indiánov. Tieto vystúpenia sa uskutočnili nielen na rôznych miestach v Bratislave, ale aj v Žiline, Pezinku a Rohožníku. Milý bol aj príspevok GMA v Bratislave, kde študenti usporiadali akciu "misijný koláč" a výťažok venovali deťom v Tamahu na školné. Nedá sa nespomenúť aj množstvo dobrodincov, ktorí prispeli na školné rôznymi finančnými čiastkami a vďaka ktorým chodí do školy už dva roky o niekoľko desiatok detí viac.

Nájdu sa iste pamätníci, ktorí sa zapojili do výzvy uverejnenej v Katolíckych novinách (2003) - spoločne s výpoveďou misionára Petra Kučáka, MC pôsobiaceho v Guatemale - a prispeli na stavbu nového kostola v jednej dedinke, ktorý toho času už stojí (pri mojej návšteve bol rozostavaný) a ktorého fotografie onedlho pridáme na túto stánku spolu so školou, ktorú misionári stavali pre chudobné deti (tu sa použila zvyšná časť peňazí). Ďakujeme všetkým, ktorí si otvorili svoje srdcia pre chudobných a podelili sa z toho čo majú.

Ako pomôcť teraz

Modlitba. V Písme sa píše: "Ak Pán nestavia dom, márne sa namáhajú tí, čo ho stavajú..". Prvoradé v každom podujatí je Božie požehnanie. Každá stavba musí mať základ. Prosíme vás o modlitby a obety za túto misijnú stanicu i za misionárov - to je dobrý základ všetkého. 
D A R. Vašim príspevkom na zriadený účet prispejete na tieto dva konkrétne projekty: 
1. Umožníte deťom študovať (jeden školský rok stojí len 500 Sk). 
2. Prispejete na stavbu kostolíka v dedinke Naxombal (čítaj Našumbal), ktorý je po zemetrasení veľmi poškodený (musia postaviť nový), no nemajú potrebné finančné prostriedky. 
Ďakujeme za pomoc a solidaritu s Cirkevnou obcou v Tamahu, s našimi chudobnými bratmi a sestrami. 

Veľmi aktuálne:
Prednedávnom bolo na území misie Tamahu zemetrasenie a vážne poškodilo jeden misijný kostolík hlboko v horách,

ktorý pred dávnymi rokmi stavali indiánski predkovia z kameňa.Terz chcú postaviť nový hneď vedľa.

Citujem z misionárovho mailu, ktorým nás prosí o pomoc:
"Nový kostolík je rozostavaný v Naxumbale, v dedine kde sme boli spolu naposledy. Je tam starý
kostolík, postavený z kameňov, a zemetrasenie ho poškodilo natoľko, že mám strach, aby sa 
jedného dňa nezosypal na ľudí....Vďaka Bohu, zvládoli sme základy a niečo z múru, no peniaze sa minuli..."
 Pripomínam, že indiáni si kostol stavajú sami, no potrebujú peniaze na materiál.
(nie je to taká drahá záležitosť ako u nás, pretože si stavajú malé a veľmi jednoduché kostoly).
Ak môžete, prispejte akoukoľvek sumou na stavbu kostolíka. Každá koruna je dobrá.
Pod textom môžete vidieť fotku starého kostolíka v Naxumbale keď bol ešte funkčný.
Naša pomoc súri, pretože v Tamahu je obdobie dažďov a tak treba rýchlo dokúpiť materiál a
dokončiť stavbu. Vďaka, že sa viete podeliť aj tým málom čo máte.
 
Vaše príspevky môžete posielať na účet: Volksbank 3090161409/3100
Ďakujeme za Vaše modlitby a pomoc v akejkoľvek forme.
 
 
Kostolík v Naxumbal                                                            Komunita vreiacich v dedine Naxumbal

Podujatia organizované na pomoc misii v Tamahu:

Adventné zastavenie spevokolu Káčko
16.decembra 2006 o 16-tej hodine sa uskutočnil v Kapucínskom Kostole v Pezinku benefičný koncert pod taktovkou detského spevokolu Káčko s názvom Adventné zastavenie. Výťažok z koncertu bude zaslaný na potreby misie v Guatemale. Fotto z programu si pozrite tu.