Medializované príspevky o misionárovi Petrovi Kučákovi, MC a pôsobiskách kňazov Matky Terezy:

 RELÁCIA RÁDIA LUMEN - MATKA TEREZA A MISIA LÁSKY
Rozhovor s misionárom Petrom kučákom, M.C., ktorý odznel vo večernej relácii Karmel dňa 10.09.2006 si môžete vypočuť v archíve rádia Lumen (dátum vysielania 10.9.2006 v téme s názvom Matka Tereza a Misia lásky Hosť - misionár lásky otec Peter Kučák).

VĎAKA SPOZA "VEĽKEJ VODY"
(článok prevzatý z Katolíckych Novín 50/2006)

Keď pred dvomi rokmi vyhlásili v Čadci zbierku na podporu misie Tamahú v Guatemale, kde pôsobí jediný slovenský misionár lásky Peter Kučák MC, prekvapil ma jej výsledok: ani nie za mesiac sa vyzbieralo okolo štvrť milióna korún. A to napriek tomu, že krátko predtým veriaci štedro podporili kolednícku zbierku. Všetkým, ktorí myslia na svojich bratov a sestry v guatemalskej misii Tamahú, vyslovuje dnes skromný misionár úprimné: „Pán Boh zaplať.“

   Ťažko povedať, kto je z veľkej a otvorenej rodiny Kučákovcov najväčším misionárom, isté však je, že misia Tamahú je všetkým jej členom rovnako blízka ako Petrovi, ktorý tam donedávna pôsobil, a verí, že sa tam čoskoro vráti. „Súrne potrebujeme tisíc dolárov na strechu kostola...“ napísal rodičom a súrodencom krátko pred svojím príchodom na Slovensko, hoci si nemyslel, že by ich mohli poslať. Keď sa šiel o dva dni pozrieť na stav účtu, zostal ohromený. Nebolo tam tisíc dolárov, ale dvetisíc. Polovicu zabezpečila jeho mama a druhú brat Stano. Samozrejme, to všetko vďaka veľkodušnosti a ochote dobrodincov

Služba slovom i skutkom 
V misii Tamahú na severe Guatemaly pôsobí medzinárodná komunita troch kňazov z rehole Misionári lásky. Misia bola veľmi dlho opustená a nemala kňaza, hoci kedysi bola dôležitým centrom mayskej kultúry. „Ako mi-sionári sa usilujeme najskôr spoznať jazyk a kultúru miestnych ľudí, priblížiť sa im a až potom ich postupne učiť základné pravdy našej viery,“ hovorí Peter Kučák. Okrem bežnej pastorá-cie a vysluhovania sviatostí sa misionári angažujú v zdravotníckej, kultúrnej a vo vzdelávacej oblasti. „Mesačne navštevujeme 28 indiánskych dedín, kde vyhľadávame najmä chorých. Pravidelne dvakrát do roka k nám prichádzajú mladí dobrovoľníci zo Spojených štátov amerických, ktorí miestnych ľudí vyšetria a dajú im potrebné lieky.“ Problémom je i zdravá výživa. „Matky veľmi rýchlo stratia mlieko, lebo samy sú podvyživené. Veľa prostriedkov preto vynakladáme na zabezpečenie mlieka pre dojčatá.“ 
Pre mladých a dospelých pripravujú misionári lásky kurzy čítania a písania, zároveň však pomáhajú platiť štúdium viacerým mladým ľuďom. „Na rôznych úrovniach vzdelávania sú rozličné výšky poplatkov. Na základnej škole je to napríklad 500 korún na rok aj s pomôckami, ale mnohí rodičia, ktorí majú aj desať detí, si to nemôžu dovoliť. Na vyššom stupni vzdelávania poplatky stúpajú. Podporujeme aj dvoch študentov na univerzite a veríme, že nám neskôr pomôžu pri vzdelávaní našich ľudí,“ vysvetľuje P. Kučák. 

Tvorivá podpora
Petrov brat kapucín Stano navštívil Tamahú pred dvomi rokmi a vrátil sa plný nadšenia. „Pripadal som si ako v prvotnej Cirkvi. Keď príde do misie kňaz, ľudia to oznámia delobuchom a všetci veriaci sa zbiehajú z okolitých lesov. Zatiaľ čo kňaz spovedá, ľudia sa spoločne modlia – a to už hodinu pred svätou omšou. Po omši, trvajúcej vyše dvoch hodín, nasleduje spoločné agapé,“ hovorí Stano, ktorý nezastal len pri romantických spomienkach. Krátko po návrate zapojil viacerých mladých ľudí do rozličných aktivít na podporu misie v Tamahú. „Priniesli sme nádherné výšivky od indiánskych žien, ktoré sme predávali. S kapucínskou mládežou z Bratislavy sme pripravili predstavenie so scénickým tancom a v štyroch slovenských mestách sme usporiadali sedem vystúpení, kde sme zároveň premietali fotky. Žiaci na osemročnom Gymnáziu matky Alexie v Bratislave upiekli tzv. misijný koláč a predávali ho. 
Z takto vyzbieraných peňazí je teraz možné podporovať viaceré chudobné deti z Tamahú v štúdiu. Na náš účet, ktorý sme zriadili na tento účel, však prispievali aj mnohí známi a neznámi ľudia z celého Slovenska,“ vymenúva niekoľko príkladov pomoci Stano Kučák. A spomína si aj na také prípady, keď stará tetuška predala svoju roľu a peniaze darovala na misiu. Štedrými darcami boli aj mnohí kňazi a farnosti.

Jednoducho, ale radostne
„Z peňazí, ktoré nám poslali darcovia zo Slovenska, sme postavili kostolík asi pre dvesto ľudí, za zvyšok sme kúpili budovu, v ktorej sme zriadili materskú školu pre indiánske deti. Veriacim v našej farnosti som vysvetlil, kto im pomohol postaviť kostol. Veľmi sa tešili, že na nich myslia aj ľudia za ,veľkou vodou‘, ktorí sa chcú s nimi deliť nielen duchovne, ale aj materiálne,“ hovorí Peter. Keďže ľudia posielali peniaze aj naďalej, mohli misionári začať so stavbou druhého kostola v najväčšej dedine farnosti. Ten, ktorý tu bol pôvodne, vážne poškodilo zemetrasenie, preto bolo treba postaviť nový. Kostol je už pod strechou a treba ho ešte dokončiť. 
Misia v Guatemale bola pre Petra obrovským požehnaním. Tamojší ľudia nemajú veľa materiálnych vecí ani obrovské sny, ktoré by im napĺňali ich srdcia, preto môžu žiť skutočne veľmi duchovný život s Pánom. Nemu-sia sa pozerať na hodinky, veď ich aj tak nemajú, a môžu spolu sedieť bez toho, aby ich vyrušoval mobil. „Žijú pokojný a radostný život, hoci musia ťažko bojovať o každodenný chlieb. Ďakujeme, že na nich na Slovensku myslíte, a to nielen v modlitbách, ale aj konkrétnou pomocou,“ hovorí P. Kučák.

 

 

 

 

 

Viac informácií o misii v Tamahú nájdete na webovej stránke 

 http://tamahu.kapucin.sk

 

pripravila MARTINA GROCHÁLOVÁ